Impreuna pentru viata

Dr. Reddy’s deruleaza, alaturi de Asociatia de Pacienti S.O.S. Mielom si Totem Communication, Campania ”Impreuna pentru viata”. Campania consta dintr-o serie de intalniri- grup de suport pentru pacienti in care acestia sa gaseasca sprijinul psihologic de care au nevoie.

banner1

Mielomul multiplu este al doilea cel mai frecvent cancer hematologic din lume, 10% dintre toate tipurile de cancer hematologic si respectiv 1% din toate tipurile de cancer, fiind reprezentate de mielomul multiplu.

Momentul diagnosticului poate avea un impact emotional covarsitor, atat asupra pacientilor cat si asupra apartinatorilor acestora, iar adaptarea tuturor celor implicati la ”viata cu mielom multiplu” poate fi adeseori un demers dificil.

Intalnirile din cadrul Campaniei ”Impreuna pentru viata” sunt coordonate, respectiv mediate de catre un psiholog clinician cu drept de libera practica si au la baza principiile psihoterapiei de grup enumerate de Irwin Yalom si anume:

Inducerea sperantei: Intr-un grup de oameni cu probleme similare, exista persoane care fac fata mai bine decat altii la aceleasi situatii- iar exemplul lor da speranta si celorlalti- ”Voi reusi si eu”

Universalitatea: Atunci cand constatam ca si altii se confrunta cu aceleasi probleme ca si noi, suntem mai usurati si mai capabili sa le facem fata- ”Suntem cu totii in aceeasi barca”

Informarea: Impartasirea de informatii intre membrii grupului este extrem de benefica, crescand empatia si gradul de incredere intre membrii grupului, iar sfaturile si sugestiile din partea grupului si a terapeutului pot facilita procesul de invatare directa despre dinamica fenomenelor

Altruismul: Cei care intra in terapia de grup se simt adesea devalorizati si demoralizati. Atunci cand membrii grupului se ajuta unii pe altii, oferind sfaturi si confort, incurajandu-se reciproc sau sustinandu-se unii pe altii prin prezenta lipsita de critica, ei incep sa se simta valorizati- ”Numai daruind vei dobandi”

Imbunatatirea aptitudinilor de socializare: grupul terapeutic este un grup social care respecta anumite norme stabilite de la inceput (de exemplu oferirea de feedback)

Comportament imitativ: Observand reciproc comportamentul intre membrii grupului, acestia pot invata noi comportamente adaptative

Coeziunea grupulu: Multi oameni cu probleme de sanatate se simt izolati de semenii lor. Pentru cei lipsiti de o comunitate umana real semnificativa si pentru cei lipsiti de sentimente de apartenenta, grupul terapeutic poate suplini exact ce lipseste, in special feedback-ul onest pe care-l insoteste/primeste.

Catharsis-ul: Descarcarea sufletului catre terapeut ne ajuta sa ne simtim mai bine. Pe langa ventilarea emotionala, in terapia de grup invatam ca a exprima ceea ce simtim ne apropie de ceilalti, ceea ce duce la imbogatirea relatiilor noastre interpersonale.

Factorii existentiali: Joaca un rol important in terapia de grup deoarece reusesc sa impace omul cu datele inexorabile ale existentei sale si acceptarea unor adevaruri cum ar fi ca durerea si moartea sunt inevitabile. Indiferent cat as incerca sa ma apropii de ceilalti, sunt practic singur, iar viata nu are sens dacă nu ii dau eu unul. Eu sunt responsabil pentru viata mea indiferent cat ajutor primesc de la ceilalti.

Recapitularea corectiva a relatiilor din familia de origine: Modul in care interactioneaza membrii familiei de origine ramane sapat in mintea noastra si vom tinde sa-l repetam chiar daca nu e modelul optim.

Psihoterapia de grup se bazeaza pe confidentialitatea discutiilor, respect acordat fiecarui membru al grupului, ajutorare reciproca si intrajutorare, dezvoltarea unor retele de cunostinte si prieteni.

In cadrul sesiunilor de suport nu sunt abordate subiecte pe teme medicale. Daca pacientii au solicitari in acest sens, sunt indrumati catre medicul curant.

Practic, pacientii diagnosticati cu mielom multiplu sunt anuntati si respectiv invitati sa participe, prin intermediul unor afise expuse in Clinicile de Hematologie unde acestia se trateaza.

Participarea pacientilor la aceste sesiuni de suport este benevola si gratuita.

Evenimentele se desfasoara in 3 centre universitare- Bucuresti (Spitalul Fundeni), Brasov (Clinica de Hematologie) si Cluj (Clinica de Hematologie). In majoritatea cazurilor, intalnirile se desfasoara lunar sau chiar mai des.

3.0.3